VENUS

Avondvullend toneelspel

Een ontroerende komedie over blijvend verlangen, over de nooit tanende aantrekkingskracht van het andere geslacht, over de schoonheid van het vrouwenlichaam en het moederschap. Maar bovenal hoe verrijkend vriendschap, warmte, tederheid en liefde voor een mens kan zijn, zelfs over de grenzen van tijd, leeftijd en vooroordelen heen. Het is ons enige wapen tegen de verzuring en de verharding van onze maatschappij.

Genre  komedie

 Bezetting

3 dames en 4 heren of 2 dames en 5 heren 

Thema

 

Het belang van vriendschap en genegenheid voor mensen, zelfs over leven en dood heen. Maar vooral ook hoe moeilijk het is inbebakken voor-oordelen te overstijgen, ook voor de betrokkenen zelf. 

Decor 

Het decor kan minimalistisch worden uitgewerkt 
en veel kan worden opgevangen via kleursuggesties
of  volgens de inzichten van regisseur en decorbouwers.

Personages

Maurice
een zachte liefdevolle oudere acteur, begin 60,
empathisch en levensgenieter 

Ian

een knorrige egoïstische hypochonder, begin 60,
ook acteur en vriend van Maurice

Donald
een eenvoudige man,, vriend van Maurice en Ian,
eind 50 of begin 60.

Jessie
nichtje van Ian, laag zelfbeeld, goed half de 20.
Ze is redelijk grof gebekt, doet dingen impulsief en reageert tegendraads, trekt in bij Ian en komt zo ook in contact met Maurice, die haar steevast Venus noemt.

Valérie
de wat verarmde ex van Maurice, eind 50, die door Maurice  voor een jongere actrice in de steek werd gelaten.

Vriend van Jessie
een weinig ambitieuze jongeman, eind 20 of begin  30  
uit een lager milieu dan de anderen.

Verpleger 

leeftijd en geslacht onbelangrijk

Vier- of vijf figuranten
Mannen, vrouwen en jongeren

Eventueel kort optreden van de dorpsfanfare


Opvoeringsrechten

Opvoeringsrechten minstens drie maand voor de opvoering aanvragen bij de auteur via het contactformulier hier op de site of via een mail naar 

willy.vangestel@telenet.be

Enkel via deze aanvraag kan de auteur een regeling voor opvoering treffen met de Londense scenarist.
Het rechtebureau stelt geen hogere eisen dan wat Sabam hier doorgaans  in rekening brengt en het opvoeringsrecht kan vlot worden bekomen. 

Een bewerking naar toneel van het filmscenario 'Venus'

Deze toneeltekst is een bewerking van het filmscenario 'Venus' van
Hanif Kureishi naar toneel. Het werd in 2006 verfilmd door Roger Michell (overleden in 2021). De film kreeg de Humanitas Prize en een oscarnominatie. Peter O’Toole verwierf voor zijn rol van Maurice een Golden Globe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Waar het stuk over gaat

Twee acteurs op leeftijd zijn goede vrienden. Maurice is goedlachs, vriendelijk en levensgenieter terwijl Ian een mopperende oude hypochonder is. Ian verheugt zich op de komst van zijn 25-jarig nichtje Jessie en verwacht dat zij voor hem zal zorgen. Maar het klikt van geen kanten met een meisje dat zuipt, weinig ambities heeft en grofgebekt is.

Bon vivant Maurice probeert contact met Jessie te leggen. Hoewel ze daar eerst niets van wil weten raakt ze toch gecharmeerd door zijn warme persoonlijkheid en zijn bekendheid als vroegere BV. 

Impotent geworden door prostaatkanker voelt Maurice zijn einde naderen en wil hij op geheel eigen wijze afscheid nemen van zijn ex en zijn vriend Ian. Ook zoekt hij steeds meer toenadering en warmte bij Jessie. Zal het jonge meisje, zijn Venus, hierin meegaan? Is de jarenlange vriendschap met Ian daar tegen bestand? En wat denkt zijn ex daarvan?  

In eerste instantie is het meisje er, samen met haar jonge vriend, op uit te profiteren van de verlangens van Maurice. Maar zijn oprechte tedere aandacht die niets meer terug vraagt breekt het schild dat ze heeft opgebouwd tegen de hardheid van het leven.

 

venus1.jpg
venus5.jpg
venus2.jpg

Deze bewerking kwam tot stand onder intensieve begeleiding van toneeldocent Daan Pleumeekers, master in de toneelwetenschappen en schrijfdocent bij Creatief Schrijven vzw