Rozen in de sneeuw
Avondvullende tragikomedie
‘Rozen in de sneeuw’ is een romantische komedie over liefde, over de onvoorwaardelijke liefde van een vader voor zijn autistische zoon en over de liefde tussen man en vrouw. Maar wat als die twee liefdes elkaar in de weg staan?
Dit stuk laat zien dat liefde tussen ‘normaal’ en ‘anders normaal’ heilzaam kan zijn maar ook dat liefde sterft wanneer extremen de kop opsteken. Hoe krachtig ook verliefdheid onze hormonen kan prikkelen toch blijft dat maar een zwak afkooksel van wat echte liefde vermag.
Thema
De onvoorwaardelijke liefde van een vader voor zijn zoon.
Premisse
Liefde die zichzelf wegcijfert.
Empathie tegenover harteloosheid.
Aanvaarding van en omgaan met 'anders normaal zijn'.
Decor
Regisseur en decorbouwers kunnen een ‘moderne’ appartementsruimte voorzien en als er voldoende plaats is kan eventueel ook een stukje tuin worden uitgebouwd dat dan dienst doet als receptie- en repetitieplaats voor de toneelvrienden. Maar alles kan ook minimalistisch suggestief.
Opvoeringsrechten
Rechtstreeks aan te vragen bij de auteur.
Dat kan via een mailbericht naar willy.vangestel@telenet.be
of telefonisch op nummer 09 357 49 54
Deze toneeltekst kwam tot stand in samenwerking met Jonathan Tanghe
en Coralie Morisse van Bruistheater
en met hun regisseur Linda Samyn
Veel dank gaat ook uit naar de ervaringsdeskundige ouders met een autistische zoon. Zij verleenden hun medewerking en waakten erover dat het personage met deze persoonlijkheidskenmerken
realistisch en respectvol wordt weergegeven
Waar het stuk over gaat
Na het overlijden van zijn vrouw heeft Martijn alles over voor het geluk van Lucas, zijn autistische zoon. Na een lange eenzame periode onderdrukt Martijn zijn opkomende verliefdheid voor Inge, de vriendin van zijn broer Dennis. Zij vindt Martijn ook sympathieker dan zijn broer.
Ondanks dat Inge breekt met Dennis en ze de sympathie weet te winnen van Lucas lukken haar toenaderingspogingen niet en blaast Martijn warm en koud tegelijk. Integendeel, hij lijkt steeds meer de boot af te houden.
Aangemoedigd door zijn toneelvrienden groeit de vriendschap tussen Lucas en een ontgoochelde Inge uit tot echte liefde. Annie, de moeder van Dennis en Martijn, die geregeld wat soep komt brengen voor haar zoon en kleinzoon ziet dat van geen kanten zitten. Ze verwijt Inge manziek te zijn.
Zal Martijn ooit open kaart spelen of maakt Inge, zoals Annie vreest, de familie helemaal kapot?
Bezetting
4 dames en 7 heren en 2 figuranten (creatief aanpasbaar)
Hoofdrollen: 3 M / 2 V
Bijrollen: 4 M / 2 V creatief aanpasbaar
Figuranten: minimum 2 M of V, meer mag/kan
Zeer geschikt voor een gezelschap dat ook een jongerenwerking heeft. Jeugdspelers en volwassen acteurs kunnen samen een volwaardig avondstuk brengen.
Personages
Lucas
Een jongeman van achttien met de kenmerken van een autismespectrum stoornis waardoor hij dingen letterlijk neemt en erg gesteld is op vaste patronen. Hij is goed en respectvol omringd door zijn vader Martijn, vriendin Inge en door zijn toneelvrienden. Alleen grootmoeder Annie en oom Dennis kunnen moeilijker overweg met zijn manier van zijn.
Martijn
Veertiger en vader van Lucas. Hij heeft het rouwproces om het verlies van zijn vrouw nog niet helemaal verwerkt. Martijn heeft alles over voor zijn zoon. Voor het werk moet hij geregeld op klantenbezoek.
Inge
Eind de twintig of begin de dertig is verpleegster. Ze is goed van inborst en staat zeer empathisch in het leven. Ze is snel emotioneel betrokken wat maakt dat ze vlug verliefd raakt wat voor de nodige ontgoochelingen zorgt.
Dennis
Dertiger of veertiger, oom van Lucas en de broer van Martijn. Hij houdt er extreem conservatieve ideeën op na. Zijn inlevingsvermogen is zo goed als nul en de nulmeridiaan loopt door zijn navel.
Annie
Zestiger, moeder van Martijn en Dennis en grootmoeder van Lucas. Ze is grof gebekt en neemt geen blad voor de mond. Toch heeft ze het hart op de juiste plaats en ze blijft moederen door steevast een pot soep mee te brengen voor zoon en kleinzoon.
Toneelvrienden van Lucas
Deze rollen kunnen onderling gewisseld en/of ontdubbeld worden
Petrus - Abraham - Marke
Marcus - Isaak - Gurmun
Johannes – Jacob - Morold
Jezus – Esau – Tristan
Maria – Rebecca – Isolde
Magdalena – Sara – Rechter
Lucas deze rol wordt opgenomen door Lucas zelf
Figuranten 2 brancardiers, eventueel meerdere figuranten
Een vriend vrij te kiezen binnen deze groep
Schilderij van een STRUISMUIS
Dit schilderij van kunstschilder Erik Bassez krijgt een prominente plaats op scène want Lucas schildert graag. Het wezen dat werd geschilderd krijgt van Lucas de naam 'STRUISMUIS' mee.
Eventueel kan men toeschouwers laten bieden op dit doek, het grootste deel van de opbrengst moet dan gaan naar een goed doel dat zich inzet voor mensen met een geestelijke beperking.